top of page

Artiklar

En framtidsfullmakts omfattning – vad bör den innehålla?

ninniholfve

Uppdaterat: 12 feb.


En framtidsfullmakt är ett juridiskt verktyg som ger en person (fullmaktshavaren) rätt att företräda en annan person (fullmaktsgivaren) i framtiden om denne inte längre kan fatta egna beslut. För att framtidsfullmakten ska vara effektiv och anpassad efter individens behov är det viktigt att den utformas korrekt och omfattar rätt områden.


1. Omfattning och befogenheter


En framtidsfullmakt kan ges för att hantera olika typer av angelägenheter, men bör vara tillräckligt detaljerad för att undvika oklarheter. Här är de vanligaste områdena som kan omfattas:


  • Ekonomiska angelägenheter – Fullmaktshavaren kan ges befogenhet att sköta bankärenden, betala räkningar, sälja och köpa egendom, förvalta fastigheter och förmögenhet samt hantera investeringar.


  • Personliga angelägenheter – Innebär rätten att företräda fullmaktsgivaren i frågor som rör vård, omsorg och sociala förmåner. Detta kan inkludera ansökningar om bistånd, kontakt med myndigheter och avtal om vårdinsatser. Vård- och behandlingsåtgärder inom hälso- och sjukvården igår däremot inte i begreppet personliga angelägenheter.


  • Juridiska angelägenheter – Enligt lagen om framtidsfullmakter så har fullmaktshavaren rätt att hantera de juridiska frågor som omfattas av framtidsfullmakten. Detta kan t ex innefatta skatteärenden, ansökningar och enklare juridiska processer. En fullmaktshavaren får däremot inte upprätta eller återkalla testamente, ingå äktenskap, bekräfta faderskap eller samtycka till adoption.


2. Begränsningar och kontrollmekanismer


För att skydda fullmaktsgivarens intressen kan det vara klokt att införa begränsningar och kontrollmekanismer, exempelvis:


  • Ska fullmaktshavaren ha rätt att ge gåvor, och i så fall inom vilka ramar?


  • Ska det finnas skyldighet att redovisa beslut och ekonomi för en tredje part, exempelvis en revisor eller familjemedlemmar? Om ingen granskare har utsetts ska fullmaktshavaren på begäran av fullmaktstivarens make eller sambo eller närmaste släktingar lämna redovisning för sitt uppdrag. Redovisning behöver enligt lagen inte lämnas oftare än en gång per år.


  • Ska vissa beslut kräva samtycke från flera personer eller specifika villkor för att kunna genomföras?


3. Villkor för att träda i kraft


En framtidsfullmakt börjar gälla först när fullmaktsgivaren inte längre kan fatta egna beslut. Det är fullmaktshavaren som beslutar om detta. Man kan ange i fullmakten att en domstol ska besluta när framtidsfullmakten träder i kraft.


4. Formella krav


För att en framtidsfullmakt ska vara juridiskt giltig måste vissa formella krav uppfyllas som t ex följande:


  • Den ska vara skriftlig.


  • Två vittnen ska närvara samtidigt vid undertecknandet och intyga fullmaktsgivaren har undertecknat framtidsfullmakten.


  • Fullmaktshavaren får inte vara ett av vittnena.


  • Fullmaktsgivarens make, sambo eller den som står i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till fullmaktsgivaren eller hens syskon får vara vittne.


Sammanfattning


En framtidsfullmakt är ett viktigt juridiskt dokument som ger trygghet och förutsägbarhet för framtiden. För att undvika problem och oklarheter är det viktigt att fullmakten är tydlig och anpassad efter individens behov. Genom att specificera omfattning, införa kontrollmekanismer och följa de formella kraven kan man säkerställa att fullmakten fungerar som avsett den dag den behövs. Valet av fullmaktshavare är otroligt viktigt, det måste vara en person som du har förtroende för.



Vill du ha hjälp att upprätta en framtidsfullmakt?


Du är varmt välkommen att höra av dig till Law by Ninni om du vill ha hjälp med att upprätta en framtidsfullmakt eller har frågor kring detta. Hör då av dig på law@byninni.se eller 070-44 360 44.

 

Comments


bottom of page