top of page

Artiklar

När en samborelation tar slut – vad säger sambolagen och Högsta domstolen?

  • ninniholfve
  • 4 apr.
  • 3 min läsning

Att en samborelation tar slut kan väcka många frågor, särskilt när det gäller vem som har rätt till vad. Till skillnad från gifta par omfattas sambor av sambolagen (2003:376) – en lag som har en betydligt mer begränsad reglering än äktenskapsbalken. Enligt ett nytt avgörande från Högsta domstolen ”Samborna i Undbyn”, mål T 6320-23, har vissa viktiga principer klargjorts kring när ett samboförhållande anses ha upphört och vad som krävs för att en bodelning ska kunna genomföras.


Vad gäller enligt sambolagen?


Sambolagen reglerar vad som händer med den gemensamma bostaden och bohaget när sambor separerar. Dessa egendomar kan bli föremål för bodelning – men bara om de införskaffats för gemensamt bruk. Det spelar alltså ingen roll vem som betalat, om t.ex. en bostadsrätt köptes med den avsikten att båda skulle bo där tillsammans.


Men – och detta är avgörande – bodelning sker inte automatiskt. Enligt 9 § sambolagen måste en av samborna begära bodelning senast ett år efter att samboförhållandet upphörde. Begäran ska riktas till den andra sambon. Om begäran inte görs inom ett år, går rätten till bodelning förlorad.


När upphör ett samboförhållande enligt lagen?


Enligt 2 § sambolagen upphör ett samboförhållande:


  1. När samborna eller någon av dem ingår äktenskap.

  2. När samborna flyttar isär.

  3. När någon av samborna avlider, eller


Ett samboförhållande ska också anses ha upphört om:


  • En sambo ansöker om förordnande av bodelningsförrättare enligt 26 §,

  • En sambo ansöker om rätt att få bo kvar i bostaden enligt 28 §, eller

  • En sambo väcker talan om övertagande av bostad enligt 22 §.


Dessa bestämmelser syftar till att tydliggöra vid vilka tillfällen ett samboförhållande juridiskt anses avslutat, vilket är avgörande för tillämpningen av andra regler i sambolagen, såsom rätten att begära bodelning.


HD:s bedömning i "Samborna i Undbyn" (T 6320-23)


I detta fall hade parterna avslutat sitt förhållande i januari 2017 men fortsatte att bo kvar i den gemensamma bostaden till september samma år, då kvinnan flyttade till en ny bostad. Parterna sov i skilda sovrum sedan förhållandet hade avslutats och båda inledde nya relationer under våren 2017.  I augusti året därpå ansökte kvinnan om förordnande av bodelningsförrättare, vilket enligt sambolagen innebär att en bodelning begärts i rätt tid.


Högsta domstolen konstaterade att huvudregeln är att ett samboförhållande upphör genom att parterna flyttar isär eller någon av de specifika rättshandlingar som anges i 2 § andra stycket sambolagen. Dock betonade domstolen att:


”Det kan visserligen inte helt uteslutas att ett samboförhållande kan anses ha upphört även i något annat fall än i de i bestämmelsen angivna. En part som vill förvissa sig om att förhållandet ska anses ha upphört utan att parterna flyttat isär kan emellertid vidta någon av de rättshandlingar som anges i 2 § andra stycket.”


Det innebär att lagen i princip är uttömmande men att undantag kan tänkas i mycket speciella situationer. I detta fall fanns dock inga sådana särskilda omständigheter. Eftersom samborna fortsatte bo ihop och ingen av dem vidtog någon av de rättshandlingar som anges i 2 § andra stycket, ansåg HD att samboförhållandet inte hade upphört förrän kvinnan flyttade i september 2017. Därmed hade hon begärt bodelning inom rätt tid, och målet återförvisades till bodelningsförrättaren för fortsatt handläggning.


Slutsats


HD:s dom i T 6320-23 bekräftar att sambolagens regler om när ett förhållande anses avslutat ska tillämpas strikt. Sambor som har gjort slut men fortsätter att bo ihop kan inte räkna med att deras egen uppfattning om att förhållandet är avslutat har juridisk betydelse. För att vara säker på att samboförhållandet ska anses ha upphört krävs antingen en att man flyttar isär eller att någon av rättshandlingarna i 2 § andra stycket vidtas.


Denna tydliga ordning är viktig för att undvika rättslig osäkerhet och tvister om när tidsfristen för att begära bodelning börjar löpa. Den skyddar också den svagare parten, som annars riskerar att gå miste om sin rätt till en rättvis fördelning av samboegendomen.


Praktiska råd till sambor vid separation


1. Flytta isär så snart det är möjligt

Det är den tydligaste signalen – både i praktiken och juridiskt – att samboförhållandet är avslutat.


2. Ansök om bodelningsförrättare om du vill säkra tidsfristen

Att skicka ett kravbrev räcker inte – det måste ske via en ansökan om bodelningsförrättare hos tingsrätten om du vill vara säker på att skydda dina rättigheter.


3. Skriv ett samboavtal

Med ett samboavtal kan ni själva styra vad som ska delas – eller inte – vid en eventuell separation.


4. Sök juridisk rådgivning i tid

En tidig konsultation med jurist kan förebygga onödiga konflikter och se till att du agerar inom rätt tidsramar.

 

 

Comments


bottom of page